Vier het mee 10 jaar Waddenzee Werelderfgoed!

Promotie Noord

De Dag van het Wad staat zaterdag 29 en zondag 30 juni geheel in het teken van het 10-jarige bestaan van Waddenzee Unesco Werelderfgoed. Een weekend lang wordt gevierd dat de Waddenzee sinds 2009 is uitgeroepen tot natuurlijk Unesco Werelderfgoed. Op diverse locaties zijn workshops, wandelingen en andere waddenactiviteiten. Toegang en deelname is gratis.

De Waddenzee kreeg die universele titel voor het weidse, dynamische karakter en de vele natuurlijke rijkdommen die het tot een ideaal leefgebied maken voor vogels, vissen en ander onderwaterleven. Daarmee staat de Waddenzee op gelijke voet met andere wereldberoemde natuurgebieden als Yellowstone in de Verenigde Staten, het Great Barrier Reef in Australië en de Kilimanjaro in Tanzania.

Aan de wieg van dit succes staat een jarenlange samenwerking tussen Nederland, Duitsland en Denemarken, die de waarde van het ecosysteem niet alleen erkennen, maar ook gezamenlijk willen behouden en beschermen.

Musea zetten de deuren open, jutters vertellen hun spannende verhalen, waddengidsen nemen je mee het wad op, er zijn wandelingen door de kwelders, ontdekkingstochten door polders, je kunt vogels spotten, het onderwaterleven bestuderen, in de huid van een vis kruipen en zelfs onder de sterrenhemel slapen aan de dijk.

Het hele programma is doorspekt met het thema duurzaamheid en duurzaam toerisme. Alle betrokkenen bij de Dag van het Wad willen dat bewoners en bezoekers genieten van het natuurlijke werelderfgoed. Tegelijk laten ze het publiek graag zien waarom het gebied zo bijzonder en mooi is, en waarom het ook voor de komende generaties goed onderhouden  en beschermd moet worden. Alle evenementen en activiteiten die in het kader van de Dag van het Wad georganiseerd zijn, laten het gebied dan ook op een duurzame manier zien en beleven.

Ode aan Waddenzee
Wist je dat het waddengebied op wereldschaal een van de laatst overgebleven ecosystemen is die bij eb op grote schaal droogvallen en waar natuurlijke processen nog goed zichtbaar zijn? Het telkens veranderende kustlandschap biedt getijdengeulen, zeegras-weiden, mosselbanken, zandbanken, wadden, zoutmoerassen, stranden en duinen. Daarnaast is de duisternis en de weidsheid van het landschap er nog volop te beleven.

Ook komen er een groot aantal planten- en diersoorten voor, waaronder grotere zeezoogdieren als de gewone zeehond, grijze zeehond en bruinvis. Door de relatief ondiepe zee en het tweemaal dagelijks droogvallen van zandplaten en slikvelden is het een ideaal broed-, foerageer- en overwintergebied voor 10 tot 12 miljoen vogels per jaar. Ook vinden honderden miljoenen trekvissen als de paling, zalm en zeeforel hun weg via de Waddenzee tussen de zout- en zoetovergangen. De Dag van het Wad is dan ook niet enkel een eerbetoon aan het gebied, maar een regelrechte liefdesverklaring.

Dag van het Wad
Kom op 29 en 30 juni slapen en ontbijten aan de dijken, wadlopen, kwelderwandelen en toeren langs de kust. Allemaal activiteiten om de 10-jarige verjaardag van het Wad te vieren. Benieuwd wat en  waar er allemaal gaat gebeuren? Kijk op www.dagvanhetwad.nl voor het overzicht.


Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd